Draagmuur verwijderen kosten

Als u een draagmuur wilt laten verwijderen, dan wilt u natuurlijk eerst weten wat de kosten zullen zijn. Bij het verwijderen van een draagmuur komen veel verschillende kostenposten kijken. De kosten voor het verwijderen van een draagmuur zullen op deze pagina zo duidelijk mogelijk aan u worden uitgelegd. Zo weet u precies op wat voor onderdelen u kunt besparen of met wat voor bedrag u uiteindelijk rekening mag houden.

Het verwijderen van een draagmuur komt vaak voor omdat u een grote open ruimte wilt creëren en zo uiteindelijk misschien zelfs uiteindelijk uw woningwaarde kunt verhogen. Ook wordt het verwijderen van een draagmuur vaak uitgevoerd om een open keuken te creëren. De kosten zijn onderverdeeld in meerdere factoren.

Voordat u een draagmuur laat verwijderen

Voordat wij u vertellen wat de kosten voor het verwijderen van een draagmuur zijn, willen wij u nog enkele deskundige tips voordragen. U kunt een draagmuur dus niet zomaar even verwijderen. Het is dan ook verstandig om het verwijderen van een draagmuur uit te besteden. Als u een draagmuur zomaar laat verwijderen door een onkundig bedrijf, dan kan zelfs uw woning of bedrijf instorten. Het is dus geen lichtzinnige klus maar een klus die u overlaat aan een echte specialist zoals Draagmuur Gigant. Zo voorkomt u ongelukken en extra hoge kosten.

U bent ook vergunningsplichtig bij het verwijderen van een draagmuur en deze vergunning is dan ook nodig om deze klus te klaren. Het gaat hier om een omgevingsvergunning en deze is benodigd omdat bij het verwijderen van een draagmuur de draagconstructie van de woning verandert en dat dit dus als het fout gaat, grote gevolgen kan hebben voor uw woning of bedrijfspand. Voor het aanvragen van deze omgevingsvergunning is een constructieberekening nodig. In deze constructieberekening wordt berekend of een draagmuur veilig verwijderd kan worden.

Gemiddelde kosten draagmuur verwijderen

Als u een enkele dragende muur wilt laten verwijderen in een huis met een enkele verdieping, zullen de kosten tussen de € 1.000 tot € 3.400 liggen. Als u een huis of bedrijfspand heeft met meerdere verdiepingen, dan zullen de kosten tussen de € 3.600 tot € 11.000 uit kunnen vallen. Er komen natuurlijk meerdere factoren kijken bij het verwijderen van een draagmuur. Zo kunt u specifieke wensen hebben maar is de omvang van het project natuurlijk ook niet geheel ongebelangrijk.

Draagmuur verwijderen kosten: stappenplan

Zoals wij eerder al hebben vermeld, bestaan de kosten uit meerdere factoren. Deze factoren hebben allemaal direct invloed op de totale kosten en zijn dus belangrijk om te weten. Hieronder hebben wij deze stappen in volgorde van handelen gezet en met de daarbij horende kosten.

Bouwkundige tekeningen van uw pand

In 90% van de gevallen hoeft u geen bouwtekening te laten maken omdat deze al aanwezig is in een archief van de gemeente. Deze bouwtekeningen kunt u tegen een laag tarief opvragen en soms kunt u deze zelfs kosteloos vergaren.

Deze bouwtekening heeft u nodig voor een vergunning en deze moet u dus kunnen overleggen met de Omgevingsloket. Deze bouwtekeningen worden gebruikt voor een omgevingsvergunning en worden gecontroleerd door een gemeentelijk ambtenaar om te kijken of u wensen voldoen aan alle veiligheidseissen gesteld door de Wabo wet.

Heeft u geen bouwtekening? Dan moet u deze laten opstellen door een architect. De kosten voor het maken van een bouwtekening liggen tussen de € 800 en € 1.400. Deze bouwtekening wordt vervolgens gebruikt door een constructeur om een constructieberekening te maken.

Constructieberekening door een constructeur

Het laten verwijderen van een dragende muur is een constructieve wijziging. U bent hierdoor dus vergunningsplichtig en verplicht om een constructieberekening te laten opstellen. Deze constructieberekening wordt gebruikt door een ambetenaar van uw gemeente om te bepalen hoe veilig de situatie bij verbouwen is.

De kosten voor het laten opstellen van een constructieberekening hangen af van de grootte van het project. Hoe langer de draagmuur, hoe duurder de constructieberekening. Dit komt omdat een constructie dan langer de tijd nodig heeft om een constructieberekening te maken. De gemiddelde kosten voor het laten maken van een constructieberekening zullen tussen de € 300 en € 750 liggen.

Ondersteunen van uw draagmuur met een stempelplan

Wanneer u een draagmuur laat verwijderen, moet deze natuurlijk worden opgevangen (tijdelijk). Draagmuur Gigant ondersteunt uw draagmuur middels de zogeheten schroefstempels. Deze stempels worden aan beide kanten van de desbetreffende dragende muur geplaatst, zodat onze specialist uw draagmuur kan verwijderen. Deze schroefstempels zorgen er voor dat het gewicht van het pand goed worden verveeld. Hierdoor heeft u geen instortingsgevaar en voorkomt u gevaarlijke situaties of defecten aan de muren.

Het stempelplan wordt dan ook gebruikt door onze vakmannen zodat zij weten waar deze stempels te plaatsen. Een stempelplan zal tussen de € 200 en € 550 gaan kosten. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van het project en hoeveel verdiepingen er zich boven de draagmuur bevinden.

Aanvragen omgevingsvergunning draagmuur verwijderen

Het aanvragen van een omgevingsvergunning is helaas niet kosteloos. Deze kosten worden ook wel legeskosten genoemd en deze kosten zijn een percentage van de totale bouwsom. Zo wordt er vaak tussen de 2% en 4% berekend over de totale bouwsom. De kosten zullen dan gemiddeld tussen de € 250 en € 750 zijn. De kosten verschillen ook nog eens per gemeente dus doe van tevoren uw research (of wij doen het voor u).

Het slopen en verwijderen van de draagmuur

Het slopen van een draagmuur moet op de juiste manier gebeuren. Het is simpelweg niet met een hamer tegen een muur aan slaan. Een draagmuur kan dus ondanks de juiste maatregelen ook nog eens op een verkeerde manier worden gesloopt. Laat het verwijderd van een draagmuur dus aan een specialistisch bedrijf over. Het slopen van een draagmuur zelf kost gemiddeld tussen de € 750 en € 1.275. Het totale bedrag is natuurlijk afhankelijk van de lengte van de draagmuur.

Stalen balk laten plaatsen om het gewicht te ondersteunen

Bij het verwijderen van een draagmuur moet het gewicht natuurlijk worden opgevangen. Dit wordt gedaan met het plaatsen van een stalen constructie. Deze constructie bestaat ui een stalen balk. Deze stalen balk wordt gebruikt om het gewicht van de dragende muur over te nemen. Een stalen balk is in 99% van de gevallen voldoende om het gewicht op te vangen voldoende maar soms moeten er ook onderslagbalken-, of zelfs stalen kolommen worden geplaatst. Hierdoor zullen de kosten natuurlijk hoger uitvallen. De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een stalen balk liggen tussen de € 50 en € 80 per m2.

De stalen balk wordt geplaatst door dezelfde specialist, die uw draagmuur verwijdert. Er komen natuurlijk ook de benodigde arbeidskosten kijken bij het plaatsen van een stalen balk. De kosten zullen dan tussen € 750 en € 1.300 liggen.

Het afvoeren van puin en vervoeren van afval

Bij het verwijderen van een draagmuur komt er aardig wat puin vrij. Zo komt er in het algemeen 10 kubieke meter puin vrij die vervoerd moet worden. Dit doen wij natuurlijk ook voor u. Meestal doen wij dit met een container en zijn de kosten zo rond de € 250 en € 400. Wij zullen de container altijd op zo'n efficient mogelijk manier stationeren. Zo kost het afvoeren van puin en afval minder tijd en dus minder geld. Als u op een etagewoning woont, komt dit natuurlijk de totale kosten weer niet ten goede.

Overzicht van de kosten

Type documentKostenindicatie
Stempelplan€ 200,- tot € 550,-
Legeskosten omgevingsvergunning€ 250,- tot € 750,-
Constructieberekening€ 750,- tot € 1.300,-
Bouwtekening€ 800,- tot € 1.400,-
*Alle prijzen zijn inclusief BTW

Materiaalkosten (gemiddeld tussen € 50,- en € 80,- per m2)Kostenindicatie
Stalen balk plaatsen€ 350,- tot € 550,-
*Alle prijzen zijn inclusief BTW

ArbeidskostenKostenindicatie
Het slopen van een draagmuur€ 750,- tot € 1.250,-
Afval vervoeren€ 250,- tot € 400,-
*Alle prijzen zijn inclusief BTW

Kosten draagmuur verwijderen: mogelijke bijkomende kosten

Helaas zijn er nog additionele kosten die om de hoek kunnen komen kijken bij het verwijderen van een dragende muur. Er kunnen een aantal extra voorzieningen zijn gehuisvest in de draagmuur. Denk hierbij aan elektriciteit of sanitaire leidingen. Normaliter moet u dan extra vakmannen inhuren om deze diensten te lokaliseren.

Omdat wij een full-service aannemer in dienst hebben, hoeft u niemand in te huren om het hele project te coördineren. Dit bespaart u tijd en geld. Zo kunt u het hele project onderbrengen bij één en dezelfde partij. Hieronder vindt u de mogelijke bijkomende kosten bij het verwijderen van een draagmuur.

Draagmuur verwijderen kosten

Loodgieter om sanitaire leidingen te verplaatsen

Het inhuren van een loodgieter is soms noodzakelijk om leidingen te verplaatsen, vervangen of zelfs te verwijderen. De gemiddelde kosten van een loodgieter liggen tussen de € 40 en € 200 per uur. Deze projecttarieven zijn afhankelijk van hoeveel- en de type leidingen die er mogen worden verplaatst of worden verwijderd.

Elektriciteit verleggen elektricien

Soms is er een elektricien benodigd om de verouderde of ondermaatse bedradingen te verwijderen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u extra bedrading aan wilt laten leggen voor stopcontacten of dergelijke. De gemiddelde kosten zijn afhankelijk van het project. Hoe complexer het project, hoe hoger de uurprijs. De gemiddelde uurprijs ligt tussen de € 40 en € 100. Omdat u bij ons alles bij één bedrijf kunt vinden, hoeft u verder niet op zoek naar een elektricien want wij hebben een ervaren elektricien in huis.

Nieuwe gipsplaat installeren

Soms is het nodig om sommige delen van een muur te bedekken omdat deze door het slopen van een draagmuur zijn blootgelegd. De kosten voor het laten plaatsen van een nieuwe gipsplaat liggen tussen de € 5 en € 6 per m2.

Draagmuur verwijderen: intern of extern

Alle buitenmuren zijn eigenlijk altijd dragende muren. Dit komt omdat deze aan de buitenzijde zijn gevestigd tijdens de bouw van het pand. Het verwijderen van deze dragende muren kan dan ook schade aanbrengen aan uw pand als u deze zomaar zou verwijderen. Het verwijderen van deze buitenmuren raden wij dan ook absoluut niet aan. Zo laten onze professionals de buitenstuctuur dan ook liever staan.

Als u een aanbouw wilt laten bouwen dan maken wij vaak slim gebruik van de buitenzijde door er bijvoorbeeld een deur in te bouwen. Wij werken de muren altijd af zodat deze overeenkomt met de rest van het huis.

Draagmuur laten verwijderen door Draagmuur Gigant

Wilt u een draagmuur laten verwijderen en wilt u exact weten wat de kosten zijn? U kunt altijd een vrijblijvende offerte aanvragen en u ontvangt binnen 24 uur een geheel vrijblijvende offerte via de mail. Wij kunnen u natuurlijk ook voorzien van een offerte op locatie. Zo werken wij door heel Nederland en zijn wij snel ter plaatse.